Dupes vs Copycats

IMG_5148Make-up dupes: zo zeldzaam, maar zo fijn als er een betaalbare variant gevonden wordt van een prachtig high end product. Dan zit je echt voor een prikkie op de eerste beautyrij. Echt geweldig. Maar de laaste tijd zijn er een hele hoop beautyproducten die niet toevallig lijken op een high end variant, maar een bijna exacte kopie zijn van het origineel, de zogenaamde copycats. Ik ben er nog niet helemaal over uit wat ik daar nou precies wat vind…

Bovenstaande producten heb ik niet zomaar  op de foto gezet omdat ze er zo mooi uitzien, maar juist omdat er bijna exacte kopieën van zijn gemaakt. En niet toevallig dezelfde kleur of een gelijksoortige verpakking, maar echt een zelfde type verpakking met een zelfde type inhoud. Dus waarbij niet alleen de inhoud, maar de hele vormgeving overgenomen is. En dan niet alleen van bovenstaande producten, maar ook van de andere kleurvarianten. Begrijp me niet verkeerd: ik ben gek op dupes!

IMG_5162Deze best bekende dupe bijvoorbeeld is echt geweldig. Een dupe voor de gewilde MAC Ruby Woo in de vorm van een HEMA longer lasting lipstick. HEMA was niet bezig om bewust de hele MAC lipstick vormgeving en het kleuraanbod te kopiëren, maar toevalligerwijs zat er in de HEMA longer lasting lipstick collectie een lipstick die heel erg op Ruby Woo lijkt. Fantastisch toch!

IMG_5170De copycats daarentegen ben ik wat minder enthousiast over. Er zijn tegenwoordig merken wiens hele bekendheid bijna alleen gebaseerd is op het namaken van met name high end oogschaduwpaletten. Aanvankelijk zag ik er niet veel kwaads in. Ik vond het juist leuk dat ze een high end product wat toegankelijker maakten voor mensen met een kleiner budget of die gewoonweg het hogere bedrag er niet voor over hadden. Maar hoe vaker ik ze langs zag komen hoe meer twijfels ik er bij kreeg.

Stel je voor je bent een high end merk die geïnvesteerd heeft in het bedenken van een product. Je hebt het hele ontwikkelproces bekostigd en het product uiteindelijk in een uitgekiende verpakking met een uitvoerig over nagedachte kleurencombinatie met een flinke marketingcampagne in de markt gezet. En het is een succes. Je begint eindelijk al je investeringen terug te verdienen. En vervolgens komt er een ander merk met een soortgelijk product wat zwaar ‘geïnspireerd’ is op de jouwe en verkoopt het voor een fractie van de prijs. Ik zou persoonlijk behoorlijk balen. En wellicht de volgende keer wel twee keer nadenken voordat ik weer een nieuw product ontwikkel.

IMG_5171En daar schuilt voor mij het grote gevaar (oké, niet overdrijven het is maar make-up) van de zogenaamde copycats. Blijft het voor bedrijven wel aantrekkelijk om te innoveren als vervolgens andere merken (deels) de vruchten plukken van jouw harde werk? Het antwoord daarop weet ik niet, want ik heb totaal geen inzicht in het financiële plaatje, maar de gedachte kwam wel in me op.

IMG_5150Naast het hele financiële gedoe, dacht ik ook : Mag dit wel? Zowel op juridische als morele gronden. Tegenwoordig zit er op alles copyright, van een combinatie van strepen, letters tot hele kunstwerken aan toe. Waarom zou er op make-up geen copyright rusten. Ik snap natuurlijk wel dat als iemand een rode lipstick ontwikkelt, dat een ander ook een rode lipstick uit mag brengen. Maar mag dat in een verpakking wat precies op die van een ander lijkt, met een collectie wat verder ook dezelfde kleuren bevat als die van het eerste merk. Ik weet het niet, maar ergens voelt het niet juist.

Ik ben heel erg benieuwd hoe dit in de toekomst verder zal gaan. Gaan we meer copycatproducten zien of moeten we het met de welbekende dupes blijven doen?

Ik zou heel graag willen weten hoe jullie hierover denken? Copycats: ja graag of liever niet?

 

 

7 gedachtes over “Dupes vs Copycats

 1. Fijn artikel! Ik heb zelf ook dupes in huis liggen. Maar eigenlijk in het best wel flauw, vooral als de verpakking er ook nog best wel oplijkt. Dat kost het high-end product denk ik wel geld. Maar gelukkig zijn er een heleboel mensen die niet alleen maar voor dupes gaan! Namaak producten geven je namelijk niet echt het gevoel alsof je wat bijzonders in huis hebt gehaald vind ik.

  Like

 2. Ja, hier kan ik me heel erg in vinden. Als je een toevallig dupe vindt, is dat heel leuk, juist omdat het een toevalstreffer is. Maar dat hele bewust namaken en daar je bedrijf op laten draaien, dat vind ik persoonlijk maar niks. Heb liever echt wat bijzonders in mijn handen.

  Like

 3. Ooh wat slecht, Ik besef me nu dat ik zowel de dupes als het high-end product in huis heb. Maar aan het einde van de dag is het echte product inderdaad een heel stuk specialer om te hebben.

  Like

 4. Zelf vind ik W7 een goed voorbeeld van de welbekende ‘copycats’. Ik kan geen product in hun assortiment bedenken dat geen ‘namaak’ is, daarom koop ik er ook liever niets van 🙂 Er is geen moeite gestoken in het daadwerkelijk bedenken van het product!

  Like

 5. Met w7 heb ik minder moeite dan met bijvoorbeeld de exacte kopieën die op ebay te koop zijn. Er zal ongetwijfeld een grote markt voor zijn maar ik vind het eigenlijk niet kunnen. Om exact dezelfde redenen die jij beschrijft.

  Like

Reageer hier voor vragen, opmerkingen of feedback

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s