De aantrekkingskracht van Limited Editions

De aantrekkingskracht van Limited Editions | BeautyBitsBlog.comDe laatste tijd krijg ik soms het idee dat het er meer Limited Edition (LE) beautycollecties en -producten op de markt komen, dan gewone. En het grootste deel is ook altijd in een vloek en een zucht uitverkocht. Het zijn er soms zo veel dat ik soms niet eens meer precies weet wanneer welke ook al weer precies op de markt komt. Waarom zijn ze eigenlijk zo populair en waarom wil(de?) ik ze altijd zo graag hebben?
De aantrekkingskracht van Limited Editions | BeautyBitsBlog.com
Hype
Als je nu terugzoekt op google is het heel opvallend dat over LE’s heel veel online geschreven wordt, door met name de grote bloggers. Zoek maar eens op swatches van nagellakcollecties, dan merk je dat er veel meer hits zijn op de LE-kleuren dan de standaardcollectie. Merken creëren heel erg een hype door de LE’s vroegtijdig beschikbaar te stellen. Daardoor lees je als je een aantal blogs volgt in korte tijd vaak veel positieve reviews over dezelfde LE-collecties. Onbewust onstaat er dan toch een soort buzz en wordt iedereen er alvast lekker voor gemaakt.

Exclusiviteit
Inherent aan een Limited Edition is er vaak maar een beperkte hoeveelheid van beschikbaar is. Als je dan een product weet te bemachtigen ben ik er vaak extra blij mee, vergeleken met een product uit de standaardcollectie. Want het is mij toch maar weer gelukt om een exclusief product te bemachtigen, die veel mensen willen hebben. En ach, dat het dan soms wat meer kost dan een vergelijkbaar product uit de standaardcollectie, moet je er dan soms voor overhebben. Toch?
IMG_3745
Mooie verpakkingen
Als je al van een bepaald merk houdt, wat is er dan nog mooier dan behalve de standaardproducten in de standaardverpakking ook LE’s in exclusieve verpakkingen te krijgen. Soms denk ik, de collectie vind ik niet zo heel bijzonder, maar door de verpakking wil ik het maar al te graag hebben. In de foto hierboven zie je bijvoorbeeld een mini-kwasten set van MAC die kwam in een clutch/handtas met een mooi schots ruitje. Ik vond het tasje zo mooi dat toen ik het zag ik het gelijk ‘moest’ hebben, na al die jaren heb ik het overigens nog nooit gebruikt…

Gevoel van urgentie
Als dan eenmaal zo’n LE collectie uitkomt, wat meestal online is, moet je snel beslissen. Producten uit de standaardcollectie waar je normaal een nachtje over zo slapen, koop je toch maar op basis van de online swatches en reviews. Want ja, als je het nu niet in je winkelmandje gooit, loop je het voor altijd mis. Echt typisch gevalletje van FOMO, Fear Of Missing Out. En als je ze dan eindelijk fysiek in bezit hebt, bekruipt je soms het gevoel: als ik dit rustig in de winkel bekeken had, had ik dit misschien niet gekocht. Maar hé, jij hebt hem en zoveel anderen niet en soms maakt dat ook al heel veel goed.
De aantrekkingskracht van Limited Editions | BeautyBitsBlog.comIk denk dat de komende tijd nog een hele hoop LE’s op de markt zullen komen. Voor sommige merken, zoals MAC, lijkt het haast het bedrijfsmodel te zijn waarop het merk drijft. Maar ook nagellakmerken komen vaak vier keer per jaar met een nieuwe seizoensgebonden collectie, waar weer het nieuwe riedeltje van PR, hype en dan de snelle verkoop weer op volgt. Naast de make-up collecties zie je LE’s ook vaak in kledingcollecties, denk aan H&M, geurkaarsen en sneakercollecties. Maar ook in voorheen minder hype gevoelige gebieden zoals huidverzorging, denk aan LE-verpakkingen. Kennelijk werkt het om een LE-collectie op de markt te brengen, al dan niet samenwerking met een beroemdheid, om een merk beter op de kaart te krijgen en meer producten te verkopen.

Misschien heb je het al een beetje tussen de regels door kunnen lezen, maar voor mij geldt die drang om Limited Editions in mijn bezit te krijgen een stuk minder. Natuurlijk scheelt het, dat ik er al aantal heb inclusief een aantal miskopen, maar tegenwoordig wil ik liever een product omdat het wat toevoegt aan mijn beautycollectie, dan omdat er een LE-hype rond is ontstaan. En soms als je maar lang genoeg wacht vind je zo’n LE na een tijdje terug in de winkel met een fijne korting.

PS. Alle productfoto’s in deze blogpost zijn van LE producten, hier zullen geen reviews van volgen. Ik vind het altijd een beetje lullig om mensen lekker te maken met producten die niet meer te verkrijgen zijn.

Wat vind jij eigenlijk van Limited Editions? Wil jij ze graag bemachtigen of maakt het jou allemaal niet zo veel uit?

25 gedachtes over “De aantrekkingskracht van Limited Editions

 1. Verleiden inderdaad… de mooie verpakkingen, het feit dat er maar een beperkte oplage is, het werkt allemaal mee aan de hebberigheid. Ik ben best vatbaar voor zulke dingen, maar eerlijk is eerlijk, mijn laatste LE aankoop van MAC deed ik vooral omdat het zo bizar was dat ik niet verwacht het nog eens terug te zien. Voor de heb dus 😉

  Like

 2. Alles wat ik koop overweeg ik altijd drie keer, haha. Maar LE’s vind ik echt geweldig. Zeker weten van merken zoals MAC. Ik bedenk dan goed wat ik wil hebben, want anders is t weg voor je het weet. X

  Like

 3. Dit heb ik dus helemaal niet! Ik heb geen enkel LE product, behalve één oogschaduw en een highlighter van Catrice waar ik beide niet echt blij mee ben. Ik heb liever producten uit de standaardcollectie, omdat ik het kan heraanschaffen als ik het heel fijn vind!

  Like

 4. Een aantal jaar had ik inderdaad de drang om iets te kopen uit LE collecties van MAC, ik heb daar dan ook veel van liggen :). Nu heb ik zoveel make-up, dat het echt iets moet toevoegen wil ik het überhaupt kopen.

  Like

 5. Helemaal mee eens! LE’s zijn echt een hype geworden! Zelf koop ik alleen de producten die me fijn lijken en natuurlijk als ze dierproefvrij zijn. Maar als je dan toch eindelijke die LE hebt waar iedereen het over heeft krijg je toch ff dat woww gevoel 🙂 Ik wel tenminste

  Like

 6. Dit artikel is zo voor mij geschreven haha ik ben gek op LE en op collecties…ik ben hier echt een ramp in.
  In 2010 kocht ik mijn eerste M.A.C collectie (barbie) en sindsdien koop ik elke collectie die uitkomt,en dan bedoel ik ook echt heel de collectie.Hetzelfde doe ik met Essence, OPI , lush en Catrice.Ik zeg dit zeker niet om op te scheppen met de spullen die ik heb maar ik kan het gewoon niet laten.Ik heb me al eens afgemeld op al de nieuwsbrieven maar dit hielp ook niet.En dat er iemand van de familie bij M.A.C werkt en me dan telkens over de nieuwe collecties verteld helpt ook niet 😉 er gaat natuurlijk enorm wat geld naar mijn collecties maar zolang ik het kan denk ik niet dat ik zal stoppen 🙂

  Like

  • Wow! Zolang je het leuk vind en het financieel nog aan kan moet je doen wat je niet laten kunt. Ik ben stiekem dan wel heel erg benieuwd naar je make-up stash. Gauw kijken of ik op je blog er een glimps van kan opvangen. 🙂

   Liked by 1 persoon

   • Ja ik koop natuurlijk ook niet alles zelf,iedereen in mijn familie weet waar ze me een plezier mee kunnen doen 😉 dus ik krijg regelmatig wat cadeaubons en zoals ik al zei werkt iemand van de familie bij M.A.C dus dan krijg ik meestal wat korting 😉 ook van mijn vriend krijg ik regelmatig wat cadeau…een volledig make-up stash heb ik nog niet op mijn blog staan maar die komt er binnenkort aan omdat ik een serie ga beginnen van opruim berichtjes

    Like

 7. Jij hebt wel een aardige en mooie verzameling LE’s volgens mij! Ik vind de LE’s van Mac het mooiste, ik vind het alleen zo jammer dat ze zo snel uitverkocht zijn. Ik ben soms net weer te laat online en is de kleur die ik wil hebben alweer weg!

  Like

Reageer hier voor vragen, opmerkingen of feedback

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s