Film: The Hobbit Marathon ervaring

The Hobbit Beautybitsblog.com

Ik wilde altijd al een filmmarathon in de bioscoop meemaken. En toen afgelopen woensdag The Hobbit 3 uit zou komen wist ik dat dit mijn kans was. Een verhaal in drie delen en ik was toevallig vrij, dus het was alsof het zo had moeten zijn. Nadat ik mijn zus die ik maanden geleden al had overtuigd van dit briljante idee vertelde dat we de kaartjes konden bestellen, had ik ze na een klein beetje tegensputteren van haar kant binnen. En afgelopen woensdag was het zover. Maar het begon natuurlijk allemaal al op een dinsdag.

De marathon begon al om 17:30uur. En als je je dan bedenkt dat deel drie pas om 00:00uur zou beginnen kan je je wel voorstellen dat het een erg lange zit zou worden. Om dit vol te houden had ik voor aanvang van de eerste film al gegeten. The Hobbit An Unexpected Journey vond ik vooraf persoonlijk de leukste film, dus die vloog eigenlijk voorbij. Erg prettig om weer even een opfrisser te krijgen, want de laatste keer dat ik die gezien had was in 2012.

Wat jammer was dat halverwege de eerste film de ondertiteling uit viel. Mijn engels is erg goed, dus dat is geen probleem. Alleen het wordt heel lastig om elfen- dan wel dwergentaal te verstaan, aangezien die talen niets lijken op wat ik begrijp. Bij Pathé, waar wij zaten, hebben ze dit netjes opgelost door dit gewoon eerlijk te vertellen en als compensatie kregen we allemaal een gratis drankje in de eerste pauze die om 20:20uur begon. Na een flesje water te hebben gedronken en wat meegesmokkelde winegums op te hebben gegeten, kon ik er na een korte plaspauze weer tegenaan. Om 20:50 begon deel twee van the triologie The Desolation of Smaug.

Ditmaal gelukkig mét ondertiteling, waardoor heel de zaal spontaan begon te klappen. Het gaf een beetje hetzelfde soort idee als mensen die klappen als het vliegtuig geland is. Ik vind het persoonlijk een beetje akward, maar hé ieder zijn ding. Tijdens deel 2 begon ik me al iets vermoeider te voelen, ook omdat ik dat deel persoonlijk niet het aller interessants vond. Maar met wat chocola als oppepper hielden we het gelukkig goed vol. Rond 23:30 was de film afgelopen. Na weer een plaspauze en de benen strekken ging iedereen toch redelijk op tijd weer de zaal in om toch vooral niets te missen.

Deel drie The Battle of The Five Armies zou om 00:00 moeten beginnen, eerder mocht niet omdat de film pas vanaf 10 december in de bioscoop draait. Helaas begon de film wat later en het publiek was ook in een redelijk melige bui. Je kon volop de alcohol ruiken, dus er zullen vast ook wat mensen al wat aangeschoten geweest zijn. Uiteindelijk begon rond 00:10 de film. Er werd geklapt voor het Imax filmpje, de bekende brullende leeuw van MGM en de opening credits, wat toch wel een grappige sfeer gaf. En toen begon de film echt. Volgens mij duurde de laatste film tot ongeveer 02:30, het kortste van de drie delen,  en dat was voor mij ook echt wel lang genoeg. Niet omdat de film niet amuserend was, maar het gebrek aan beenruimte begint mij dan toch wel op te breken.

Tips voor als je zelf naar een film marathon wilt

1. Vind de film echt leuk

Kies voor een film serie die je écht leuk vind, want het wordt hoe dan ook een lange zit. En dat houd je niet vol als je de films helemaal niks vind. Dus ik zou niet meegaan alleen omdat je vriendin/vriend/broer/zus echt fan is van de films.

2. Eet van tevoren voldoende

Ik weet niet hoe het bij jou is, maar ik kan niet negen uur overleven op alleen popcorn, snoep, chocola, nachos en drinken, wat zo’n beetje het hele bioscoopaanbod is. En als het even kan, smokkel ook zelf wat proviand mee. Broodjes of misschien gewoon een leeg flesje water wat je bij kan vullen.

3. Trek comfortabele kleding aan

Je gaat niet naar een modeshow, sterker nog het grootste deel van de avond/nacht zit je gewoon in het donker. En dan wil je echt geen hakken aan, of strakke niet prettig zittende kleding. Eigenlijk zou je hetzelfde soort kleding aan moeten trekken als voor een lange vlucht, want je hebt ongeveer dezelfde hoeveelheid beenruimte. En nog minder mogelijkheden om rond te lopen, want je medebezoekers zullen het je niet in dank afnemen als jij elke keer weer langs moet om je benen te kunnen strekken.

4. Reserveer van tevoren kaartjes

Doe dit op tijd, je kan dan namelijk zelf van tevoren je plek uitzoeken. Als je van jezelf weet dat je niet lang kunt blijven zitten, kun je kaartjes reserveren waarbij je aan de rand zit, zodat je geen anderen lastig valt als je je benen wilt strekken. Of als je weet dat je een kleine blaas hebt, kun je daar ook rekening mee houden. Ga in ieder geval elke pauze naar het toilet, zelfs als je niet hoeft. Ik kon het persoonlijk niet zo waarderen dat er mensen waren die bijna tijdens elke film moesten plassen. En er dan weer langs wilden.

Ik vind het zelf belangrijk om een beetje bovenin te zitten, want dan kan je de film zien zonder dat je omhoog hoeft te kijken. Dat houd je misschien één film vol, maar na drie films van drie uur ga  denk ik toch wel last van je nek krijgen.

The Hobbit The Battle of the Five Armies

Voor de mensen die The Hobbit helemaal niet kennen: het is een triologie gebaseerd op een fantasy boek van J.R.R. Tolkien gepubliceerd in 1937. Het is een prequel van de The Lord of the Rings triologie. Deze boeken werden al eerder verfilmd en ik vond de films geweldig. Hieronder zie je een trailer van The Hobbit: The Battle of The Five Armies.

Het verhaal gaat direct verder waar deel twee van The Hobbit: The Desolation of Smaug is opgehouden. Dus als je de eerste twee delen gemist hebt, is het verhaal eigenlijk niet goed te volgen. Om deze korte review spoilervrij te houden ga ik niet het hele verhaal vertellen. Dit kan je op andere sites wel vinden, als je dat wilt tenminste.
Ik vond deze film leuker dan de tweede, maar de eerste film vond ik toch het leukst. Het was verhaal was wat voorspelbaar, maar dat is ook wel enigszins logisch bij een prequel. En voor mij was het einde toch wat onbevredigend, geen losse eindjes of zo. Maar ik had het liever anders gezien.

En persoonlijk vind ik het jammer dat The Hobbit films toch meer afwijken van het boek, dan dat Lord of the Rings dat deed. Maar als je het boek niet hebt gelezen, heb je daar gelukkig niet zo’n last van. Ik raad je zeker aan om als je de eerste twee films heb gezien om zeker ook deel drie te bekijken in de bioscoop. Zo’n 3D ervaring maakt het toch altijd weer wat indrukwekkender en meeslepender.

Deze marathon kostte per persoon €22,00. Wat voor drie hele lange films echt geen geld is, in een Pathé-bioscoop. Ik vond het een erg leuke ervaring om een keer mee te maken, maar ik denk dat je beter van de laatste film kunt genieten als je niet al heel vermoeid bent. Maar als er ooit weer een marathon komt van films die ik leuk vind, zou ik het waarschijnlijk toch gewoon weer doen. Dan waarschijnlijk in een bioscoop met iets meer beenruimte.

Welke film wil jij nog graag zien?

18 gedachtes over “Film: The Hobbit Marathon ervaring

 1. Het lijkt mij echt een ervaring! Ik ben geen fan van dit soort films, ben blij dat jij t wel leuk vind 🙂 ik zou het leuk vinden als comedy marathon ofzo…. Met heel veel chocolade! Hèhè.

  Like

 2. Ik vind het eigenlijk vooral verbazingwekkend dat ze van The Hobbit, toch een relatief kort boek, drie lange films hebben weten te maken 😉 Fijn dat de marathon toch geslaagd was!

  Like

 3. Knap dat je het hebt volgehouden zolang! Ik vind het zelf vaak ook niet zo comfortabel zitten in de bioscoop, dus ook al vind ik de The Hobbit marathon heel leuk, ik zou liever alleen het derde deel zien dan alledrie tegelijk! En stiekem vind ik het thuis gewoon comfortabeler, een thuisbioscoop zou echt wat voor mij zijn haha, fijne bank en dekentjes erbij en wel zo’n groot scherm ❤

  Like

 4. Ik wil deel drie zo graag zien! Alleen zo’n marathon lijkt me toch wel een erg lange zit hoor, pfff. Ik heb een keer met mijn beste vriendin alle vier de Hannibal films achter elkaar gekeken en na afloop waren we echt kapot, haha! Jammer dat het einde wat tegenviel. Ik ben in ieder geval erg benieuwd 🙂

  Like

 5. Wat leuk dat ik dit artikeltje tegenkom zeg! Zondag ga ik namelijk zelf ook naar de marathon van The Hobbit in de kinepolis! Erg goede tips heb je gegeven, ik ga er zeker rekening mee houden. Over de kledij was ik zelf ook al aan het nadenken. Ik kan misschien moeilijk met een joggingbroek afkomen, maar misschien wel een comfortabel kleedje met legging. Ook het eten vooraf is een fijne tip. Onze marathon begint om 13.45u dus kan ik lunchen voor de film. Liefs

  Like

 6. Ik ben enorm fan van marathons en de boeken van Tolkien, dus ik ben afgelopen zaterdag geweest. Was een hele zit, maar super gezellig! In Breda is er trouwens ook bijzonder veel beenruimte en grote stoelen 🙂 Verder echt een leuke post!

  Like

Reageer hier voor vragen, opmerkingen of feedback

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s